Direct naar de inhoud.
Participatie in de praktijkParticipatie in de praktijk

Participatie in de praktijk

Hoe betrek je inwoners en ondernemers bij het beleid dat je als gemeente voert? Een interessante vraag, zeker voor gemeente Emmen dat hiervoor het projectteam Participatie in het leven heeft geroepen.

De belangrijkste taak van deze werkgroep was het versterken van de samenwerking tussen gemeente, inwoners en ondernemers. Als deelnemend adviseur van de werkgroep kwam onze kennis en ervaring met participatieprocessen goed van pas.

Divers projectteam

Het projectteam Participatie bestond uit professionals vanuit meerdere disciplines. De opdracht was om participatie onder de Omgevingswet effectiever in te richten voor inwoners en ondernemers in de gemeente Emmen.

Naast het verduidelijken van procedures, ging het projectteam ook aan de slag met de ontwikkeling van methodes om betrokkenheid en inspraak laagdrempeliger en toegankelijk te maken. Door samen te werken met verschillende belanghebbenden, zoals inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, is er een betrouwbare aanpak ontwikkeld, met oog voor alle betrokken partijen.

Handig hulpmiddel

De samenwerking tussen de gemeente, het projectteam en de doelgroep leverde interessante resultaten op. Een belangrijke uitkomst is de Think-tool, een gebruiksvriendelijk en interactief digitaal hulpmiddel. Hiermee wordt ondersteuning geboden, waardoor participatie transparanter, toegankelijker en effectiever wordt.

Dit digitale hulpmiddel is een initiatief van de Vereniging Projectmanagers Nederlandse Gemeenten (VPNG). Het helpt beleidsmakers en projectteams om vraagstukken op het gebied van inspraak en betrokkenheid gestructureerd aan te pakken. Met een duidelijke vragenboom wordt advies op maat geboden.

Dienstverlening eenvoudiger

Omdat gemeente Emmen haar dienstverlening naar inwoners makkelijker wil maken, is er een uitgebreide handleiding ontwikkeld. Hiermee krijgen inwoners, ondernemers, instellingen en andere belanghebbenden stap voor stap inzicht in de mogelijkheden binnen de Omgevingswet.

De handleiding draagt bij aan het begrijpelijk en toegankelijk maken van het proces van participeren. Het biedt duidelijke richtlijnen en helpt gebruikers op een eenvoudige manier te begrijpen hoe ze kunnen meedenken en meepraten over ontwikkelingen in hun omgeving. De handleiding is zowel online als offline beschikbaar voor inwoners, ondernemers, instellingen en andere belanghebbenden.

Procesbegeleiding

Gedurende het traject hebben we bij een groot aantal bijeenkomsten de procesbegeleiding verzorgd. Tijdens deze sessies zijn theoretische kaders besproken en praktijkgerichte oefeningen ingezet. Zo behandelden we samen casussen en voerden we rollenspellen uit.

Door deze interactieve aanpak kregen de deelnemers concrete handvatten aangereikt die ze effectief kunnen inzetten. Dit gaf de deelnemers veel inzicht en bewustwording over de kracht van samenwerking en de impact van participatie op besluitvorming.

Kun jij onze expertise ook gebruiken binnen jouw programmateam of projectgroep? Neem contact op voor meer informatie. Dan denken we graag mee.