Direct naar de inhoud.

Het antwoord op jouw organisatievraagstuk

1 minuut leestijd

Puur Publiek is de partner van Puuridee en richt zich specifiek op de publieke sector. In nauwe samenwerking en onder één dak richten Puur Publiek en Puuridee zich op lokale, regionale en zelfs landelijke overheidsorganisaties en allerlei publieke samenwerkingsverbanden. Gert, senior consultant en director non-profit van Puur Publiek, deelt in dit blog zijn schat aan kennis en ervaring op het gebied van participatiestrategie.

"Met een onafhankelijke blik schep je een beter beeld. Een beter beeld leidt uiteindelijk tot een sterkere aanpak"
Gert

Gert
Senior consultant en director non-profit van Puur Publiek

Het antwoord op jouw organisatievraagstuk

Gaan voor strategisch

Een sterke participatiestrategie begint bij een helder beeld. Het beantwoorden van een organisatievraagstuk vraagt namelijk altijd om een gedegen analyse. Hiermee komen de belangen al snel in beeld. En dat is onmisbaar! “Strategie is dé basis.”, vertelt Gert. ,,Zowel voor de koers van de organisatie als voor de belangen van de doelgroep.”

Hoe Gert dit aanpakt? Hij begint de strategie met een scan. Daarmee wordt er zoveel mogelijk in kaart gebracht. Dat is de basis voor de strategie en het plan van aanpak. “Met een verruimde blik komen de onderliggende belangen bloot te liggen. Zo kun je komen tot co-creatie en daarmee tot versnelde beleidsprocessen. Dat kun je intern voorbereiden, om het extern toe te passen. Op deze manier kom je samen tot effectieve participatie en interactie.”

 

Dynamisch interactief

Gert vertelt verder: “Puur Publiek is een onafhankelijk bureau. Dankzij onze objectiviteit en neutraliteit regisseren we de interactie. Dit doen we op de doeltreffendste manier.” Wat dit is? ,,Dat is voor elke organisatie weer anders. De aanpak van Puur Publiek geeft zicht op hoe omgegaan moet worden met belanghebbenden. Dat leidt tot een dynamisch samenspel van interactiviteit, waarmee uiteindelijk draagvlak kan worden gecreëerd. Dat komt ten goede aan het beleidsproces en besluitvorming.”

 

Denken in dialoog

Door bij de interactiestrategie gebruik te maken van kennis en inzichten zorg je voor een georganiseerde en effectieve dialoog. “We bouwen vertrouwen.”, vertelt Gert. “Tijdens een productieve samenwerking met opdrachtgevers kijken we vooral naar de nabije toekomst. De uitkomsten van deze dialogen vertalen zich altijd mooi naar gedragen conclusies.”

 

Trots! De herindeling van de gemeente Eemsdelta

Gert heeft namens Puur Publiek al aan vele interessante projecten meegewerkt en hiermee mogen bijdragen aan de participatie en interactie. Eén daarvan was een samenwerking met de gemeente Eemsdelta. Hier betrof het een herindeling van de voormalige gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

En dat kan een gevoelig onderwerp zijn. Juist een onafhankelijke partij zoals Puur Publiek kan daarbij goed helpen. Tijdens dit project was er een grote behoefte ontstaan aan duidelijke interne en externe communicatie. Na een hectische periode en talloze gesprekken is er een duidelijke strategie opgesteld en uitgevoerd. Uiteindelijk zijn we zeer trots op het resultaat!

 

Omgevingswet Emmen

En wat te denken van de invoering van de Omgevingswet, één van de grootste wetswijzigingen in tientallen jaren. De gemeente Emmen heeft Puur Publiek ingeschakeld voor de interne en externe communicatieregie. “Wat we hier tot nu toe hebben bereikt, sluit precies aan bij onze visie.”, vertelt Gert. “We sporen steeds aan om in contact te komen met de belangengroepen, zowel intern als in de leefomgeving van inwoners en ondernemers.” Participatie is een belangrijk onderdeel van een ruimtelijk plan zoals de Omgevingswet is.

,,Daar kunnen wij onze expertise dus goed in kwijt. Met organisatie en analyse helpen we een goede of betere relatie te bouwen tussen overheid en burger. Het mooiste is om te zien dat  beide partijen elkaar beter begrijpen, zodat er geen of nauwelijks gedoe ontstaat. Daar staan we bij Puur Publiek elke dag voor op”. Hoe ze dat doen? Gert weet het samen te vatten: “In gesprek gaan met alle belanghebbenden, goed luisteren wat er speelt en dit op de goede manier doorvertalen en gebruiken. Dat is het uitgangspunt.”

 

Hulp nodig op het gebied van participatie en interactie?

Benieuwd wat Puuridee en Puur Publiek voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van participatie en interactie? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!