Direct naar de inhoud.

Hoe leesbaar is jouw handschrift?

3 minuten leestijd

Laat je handschrift spreken.
Is jouw handschrift ook zo onleesbaar? Moet je jouw collega regelmatig vragen wat er in de geschreven notities staat? Dat begrijpen we! In elk team zit wel iemand waarvan het handschrift niet goed leesbaar is. We schrijven tegenwoordig zo weinig, dat het handschrift over het algemeen snel achteruit gaat. Maar het is toch eigenlijk zonde om je handschrift, iets wat zo persoonlijk is, te laten verslonzen? In dit blog geven wij tips om je handschrift een upgrade te geven én vertellen we je welk lettertype je het beste kunt instellen voor je mails of online verslagen.

“Door te oefenen verbeter je automatisch je fijne motoriek en wordt je handschrift leesbaarder.”
Yvonne

Yvonne
Grafisch vormgever

Hoe leesbaar is jouw handschrift?

Drie tips om jouw handschrift te verbeteren.

Tip 1: Kijk naar voorbeelden
Kijk eens goed naar wat nou een mooi handschrift is. Niemand heeft namelijk een perfect handschrift en het ziet er nooit uit alsof het getypt is. Dus kijk eens rond op internet om te kijken wat jij een mooi handschrift vindt.

Tip 2: Meer schrijven
Dit lijkt natuurlijk voor de hand liggend, maar is ook  snel en makkelijk te implementeren. Begin bijvoorbeeld eens met het opschrijven van een notitie in plaats van het te typen. Of maak je boodschappenbriefje zo mooi mogelijk op papier. Door te oefenen verbeter je automatisch je fijne motoriek en wordt je handschrift leesbaarder. Maar het verbetert natuurlijk niet in 1 keer, oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

Tip 3: Feedback ontvangen
Vraag aan je omgeving of je handschrift leesbaar is. Want jij kunt het misschien wel ontcijferen, maar is het ook leesbaar voor iemand die jouw handschrift niet kent? Feedback ontvangen is niet altijd leuk, maar wel enorm effectief. Vraag om tips over waar de leesbaarheid bijvoorbeeld het slechts is.

Toch fan van digitaal schrijven?

We begrijpen dat het niet voor iedereen weggelegd is om meer te schrijven of om notities met de hand bij te houden. Soms zijn de vergaderingen te lang of heb je achteraf geen tijd om je notities netjes uit te werken. Maar ook de leesbaarheid op een scherm (je laptop, telefoon of tablet) is erg belangrijk. Dit is iets waarmee wij altijd rekening houden bij het ontwerpen van middelen zoals bijvoorbeeld een website. Je bent vast wel eens op een website terecht gekomen waarvan je de letters bijna niet kon lezen door een te klein lettertype of een gekke kleuren combinatie. En, hoe snel drukte je de pagina weg? Uit onderzoek blijkt al jaren dat we het fijn vinden om een schreefloos lettertype te lezen op schermen. Een sans serif lettertype noemen we dat. Dit betekent dat er geen stokjes aan de letters vast zitten. In de krant en boeken vinden we het fijner om een lettertype met schreef te lezen. Dit komt doordat de ogen bij lange teksten dan meer geleid worden.

Op zoek naar een (Puur)idee?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Met jouw dromen of ideeën. Misschien loop je vast of loop je over van creativiteit. Wil je graag tegen iemand aanpraten of samen brainstormen? Wij helpen je graag om je gedachten te ordenen en meer te bereiken! Neem dus gerust contact met ons op!